Novac

Za vreme pandemije: 5 svetskih milijardera uvećalo svoje bogatstvo

Ukupno su zaradili oko 72 milijarde dolara za vreme pandemije.

Dok su jedni tokom pandemije bili na gubitku i još uvek “ne mogu da se sastave”, poput kompanija iz oblasti turizma, avio-saobraćaja, auto-industrije, drugi su virus i karantin “iskoristili” da profitiraju.

Ipak, čini se da im se ta zarada “sama nametnula”, s obzirom da je potražnja za njihovim uslugama i proizvodima rasla. Pet milijardera, koji su već imali (pre)dubok džep, sada su ga dodatno otežali.

Na prvom mestu je svakako osnivač Amazona, Džef Bezos, kojem je pandemija donela 31,3 milijarde dolara, pa sada ukupno ima 146,2 milijarde. Amazon je tokom pandemije uposlio na desetine hiljada novih radnika zbog pojačanog obima posla, usled onlajn kupovine.

Foto: Shutterstock

Kolin Huang je takođe profitirao, nakon što je njegova kompanija za e-trgovinu “Pinduoduo”, doživela bum. “Teži” je za čak 14 milijardi dolara i sada na njegovom računu leži tačno 33,7 milijardi.

Tu je svakako i čovek koji je juče “ispisao istoriju”, Ilon Mask, čelnik kompanija Tesla i “SpaceX”. Njegova dobit je sada veća za 12,8 milijardi, pa ovaj kontroverzni Amerikanac, bez dlake na jeziku, sada ima ukupno 40,4 milijarde dolara na svom računu.

Čovek o kojem se mnogo priča i piše ovih dana, s obzirom na vest da Tramp namerava da potpiše dekret koji se odnosi na društvene mreže, jeste Mark Zakerberg, kreator Fejsbuka. Tokom kriznog perioda, on je zaradio 9,7 milijardi, pa tako sada ima 88,1 milijardu vredno bogatstvo.

Erik Juan, osnivač Zoom-a, platforme za video sastanke, zaradio je oko 5 milijardi dolara za vreme korone, tako da sada ima 8,5 milijardi. Njegova kompanija postigla je neverovatan uspeh za samo nekoliko meseci, jer su milioni zaposlenih počeli da rade od kuće, prenosi telegraf.rs.