Racun za kovid potrosac

VEĆI RAČUNI ZA SVE POTROŠAČE: Od sada svi moraju da plate KOVID NAKNADE, evo šta to znači

Troškovi poslovanja su se znatno povećali za frizerske salone.

Postupno otvaranje malih preduzeća u Kanadi donosi iznenađenje potrosačima, jer ukoliko posete frizera ili odu u restoran na ručak, na računu će primetiti novu stavku – kovid naknada.

Takozvana “naknada KOVID” osmišljena je da pomogne u pokrivanju troškova lične zaštitne opreme za zaposlene, povećanih sanitarnih mera ili prihoda izgubljenog od smanjenja broja klijenata koje biznis može da usluži na osnovu mera fizičkog udaljenja.

Frizerski saloni i restorani među prvima su uključili ovu naknadu u provincijama u kojima im je dozvoljeno ponovno otvaranje, poput Britanske Kolumbije.

– U situaciji kada se mnogi plaše da se vrate frizeru ili odlasku u restoran, naplaćivanje dodatnog dolara je dodatni podsticaj da ostanu kod kuće – izjavio je Daren Dahl, profesor sa biznis Univerziteta Britanske Kolumbije.

– Ne možete da vratite ono što ste izgubili – rekla je Mendi Mek Faden, vlasnica salona Dekorum iz Ontarija..

Mek Faden kaze da će ona i ostali vlasnici salona s kojima je razgovarala nesumnjivo biti primorani da povećaju cene kako bi se prilagodili novim troškovima poslovanja. Međutim, ona se protivi ideji da se uvede doplata za COVID-19, rekavši da stalni podsetnik COVID-19 oživljen na računu nije način da se krene napred, pise srbijadanas.

– Troškovi poslovanja su se znatno povećali za frizerske salone. Kutija rukavica koja se koristi za usluge u salonima, kostala je salon 8,95 dolara dok je distributeri sada naplaćuju do 20 dolara po kutiji – rekla je Faden.