NAJSKUPLJI ZAČIN NA SVETU: Kilo košta 1.500 dolara, a sa njim trguju kao sa drogom

Drevna lekovita biljka je oduvek najskuplji začin na svetu!

Šafran je biljka koja ima neodoljivu i čarobnu moć, biljka u kojoj se kupala i Kleopatra, da bi sačuvala svoje čari, a Aleksandar Veliki njime je lečio svoje rane. Mnogi Iranci veruju da u čistom obliku šafran deluje kao antioksidant, da otklanja potištenost i da je kulinarsko oružje protiv Alchajmerove bolesti, raka i propadanja očiju.

U svetu se godišnje proizvede 225 metričkih tona ovog začina, a samo u Iranu više od četiri petine. Zato se šafran nalazi svuda – u varivima, kebabu, jelima sa povrćem, poslasticama.

Često se govori da se šafran plaća istom težinom u zlatu, jer ga je vrlo teško gajiti i sakupljati.

Šafran cveta u jesen i tada se beru cvetovi, oprezno se vade jarkocrveni trožili tučkovi koji se potom suše. Za kilogram začina potrebno je oko sto pedeset hiljada cvetova.

Dragoceni prah izaziva trgovački rat pun obmana svojstvenih prometu dragog kamenja ili droga: jeftine zamene, razblažena pakovanja, lažne deklaracije. Za budućnost “kulinarskog zlata” vodi se prava bitka.

Međutim, smatra se da ljudi koji koriste lažni začin, ne poznaju suštinski ukus i miris pravog šafrana. Stručnjaci veruju da tako izuzetan proizvod treba da ostane autentičan i čist. Žele da znaju da li je šafran obojen ili mu je dodavana kukuruzna svila.

Za Irance postoji samo jedan šafran – onaj koji je proizveden u Iranu (proizvodnja ovog začna delimično se obavlja i u Francuskoj, Španiji, Grčkoj, Makedoniji, Kosovu i Austriji). 

Ubeđeni su da je zahvaljujući specifičnoj kombinaciji sastava zemlje, topografije, klime i vode šafran odgajen u oblasti Korasan u severoistočnom Iranu zaista jedinstven!

Izvor: Srbijadanas