Voz u Kini

KINA DIZAJNIRALA NOVI VOZ: Dostiže brzinu i do 600 km/h

Avioni su naš prvi izbor kada je u pitanju putovanje u daleka mjesta. To je brže i pomaže nam uštedjeti dragocjene sate. Ali što ako dođe voz koji putuje brže od aviona?

Kineska kompanija željezničkih vozila (CRRC) nedavno je predstavila ideju o brzom vozu ‘maglev’.

“Maglev” se odnosi na postupak levitacije vozova sa svojih kolosijeka. Magnetska odbojnost koristi se da se voz odmakne od tla i nastavi ga gurati prema naprijed.

Voz u Kini

Gubitak trenja između kotača i kolosijeka pomaže vozovima da postignu zadivljujuće brzine. Voz lebdi na zračnom jastuku s 2-inčnim razmakom između tijela voza i magnetske pruge.

Očekuje se da će CRGC-ov vlak Maglev dostići brzinu od 373 mph, što će ga učiniti bržim načinom transporta čak i od aviona. 373 mph je maksimalan brzina, toliko je brz da bi mogao da preveze putnike između Pekinga i Šangaja za samo tri i po sata.

Voz u Kini

Prototip voza predstavljen je ove godine u gradu Qingdao u Kini. Ideju je prvi put objavio 2015. godine CRRC i oni su proizveli svoj prototip prilično brzo postavljajući novi svjetski rekord u brzini koji je dostigao 603 km/h.

Kina već ima najbržu svjetsku komercijalnu uslugu maglev, koja doseže 437 km / h na svojoj 18.6 milja (30km) putovanju između šangajskog aerodroma i centra grada, prenose nezavisne.