Kako popuniti prijavu

EVO KAKO IZGLEDA ONLAJN PRIJAVA ZA 100 EVRA: Za 3 sata prijavilo se 500.000! Očas posla, na 1 klik!

Ministar finansija u Srbiji Siniša Mali najavio je jutros u jutarnjem dnevniku javnog servisa da danas kreće prijavljivanje elektronskim putem za dodelu državne pomoći od 100 evra preko adrese http://idp.trezor.gov.rs.

Mali je rekao da je ovo lepa vest jer je dva dana ranije osposobljen sajt pa već od danas građani mogu da se prijave jednostavnim klikom a uslovi su – važeća lična karta i prebivalište na teritoriji Srbije, a novac dobijaju svi punoletni građani.

Za prvih sat i 40 minuta od kako je omogućeno onlajn prijavljivanje za 100 evra pomoći prijavilo se 100.000 građana, rečeno je u Ministarstvu finansija a potom i dodato da se za tri sata prijavilo 500.000 građana.

Foto: IDP.TREZOR.GOV.RS PRINTSCREEN / Kurir
Foto: IDP.TREZOR.GOV.RS PRINTSCREEN / Kurir

Od danas svi punoletni građani Srbije sa važećom ličnom kartom i prebivalištem u Srbiji moći će da se prijave za pomoć od 100 evra preko sajta Uprave za trezor, rekao je ministar finansija Siniša Mali za RTS.

“U petak će krenuti sa radom i kol centar. Tada ćemo u medijima objaviti brojeve telefona na koje će građani moći da se prijave”, kazao je Mali u Dnevniku RTS-a.

Ministar finansija je rekao da će isplata za penzionere i građane koji primaju socijalnu pomoć početi u petak i podsetio da oni ne moraju da se prijavljuju, već da novac dobijaju automatski.

Isplata novca na svakih pet dana 

Prijava će, kako je rekao Siniša Mali, trajati do 5. juna, a isplata novca će ići sukcesivno.

“Na svakih pet dana ćemo isplaćivati one koji su se prijavili”, rekao je Siniša Mali i napomenuo da nema potrebe da se svi prijavljuju odjednom jer za sve, kako je rekao, ima dovoljno vremena.

Ministar finansija je rekao da je u budžetu za pomoć građanima predviđeno oko 60 milijardi dinara.

“Po meni je veoma važno da smo obećanje koje smo dali pre samo par nedelja i ispunili. Dakle, krećemo sa tom pomoći, krećemo sa tom isplatom. Prošle nedelje je bila velika vest da smo isplatili minimalnu zaradu. Prva minimalna zarada je isplaćena za 1.052.000 radnika na teritoriji Republike Srbije”, istakao je Mali.

“Ekonomska opravdanost ogromna” 

Govoreći o ekonomskoj računici koju država ima od finansijske pomoći građanima, ministar finansija je naveo da je ekonomska opravdanost ogromna zbog toga što će se taj novac potrošiti u prodavnicama na teritoriji cele Srbije.

“Prodaja evroobveznica bila veoma uspešna” 

Ministar finansija se osvrnuo i na prodaju evroobveznica na međunarodnom tržištu u iznosu od dve milijarde evra, ocenivši tu transakcija veoma uspešnom.

„Mi smo se pre dva dana vratili na međunarodno tržište kapitala. To je za nas veoma uspešna transakcija, ponovo smo listirani na Londonskoj berzi, a vladalo je ogromno interesovanje. Za tih dve milijarde evra, prijavilo se više od 300 investitora i tražnja je iznosila sedam milijardi evra. U vreme korona krize i finansijske krize Srbija je to uspela da uradi. Bili smo prva zemlja koja je izašla na tržište sa neinvesticionim rejtingom i koja nema podršku Evropske centralne banke, jer nismo članica EU”, kazao je Siniša Mali.

Mali je istakao da uzimanje kredita kod MMF sada “nije bila opcija jer, kao prvo, MMF daje kratkotrajne pozajmice onim zemljama koje imaju problem sa deficitom platnog bilansa a sa druge strane mogla je da se od MMF obezbedi novčana podrška u periodu od pet godina, ali bi u tom slučaju kamatna stopa bila negde oko četiri procenata”.

Izvor: Kurir.rs / rts.rs