Respiratori u BiH

DANAS STIGLI RESPIRATORI IZ EMIRATA, POGLEDAJTE DOBRO ŠTA PIŠE NA KUTIJI: Građani ne mogu vjerovati

U kontingentu velike humanitarne pomoći koja je danas stigla iz Ujedinjenih Arapskih Emirata nalazi se i 40 respiratora. Klix.ba saznaje da se radi o istim respiratorima koje je nabavila i “Srebrena malina”.

“Aerospace Changfeng Medical ACM812A Ventilator”, jasno je vidljivo na kartonskim kutijama unutar kojih se nalaze respiratori.

To znači da je BiH dobila dodatnih 40 respiratora koji se, prema vještačenju koje je objavilo Tužilaštvo BiH, ne mogu upotrebljavati na jedinicama intenzivne njege, već se radi o tzv. “emergency” respiratorima, tačnije onima koji se koriste u hitnim slučajevima, odnosno ambulantnim kolima.

No kada je počeo istovar medicinske opreme iz Boeinga 747-400 fotoreporteri portala Klix.ba zabilježili su iste kutije s identičnim oznakama respiratora kakve je nabavila i “Srebrena malina” za 10,5 miliona KM.

No, treba istaći da se radi o donaciji našoj zemlji, a ne o budžetskom novcu zbog čega ni u kojem smislu ne treba dovoditi u pitanje ovu pošiljku i stavljati je u istu ravan s nabavkom 100 kineskih respiratora koje je FUCZ preko “Srebrene maline” kupio novcem građana FBiH.

(Klix.ba)